Безспорно българското общество е разделено, а това се дължи на

...
 Безспорно българското общество е разделено, а това се дължи на
Коментари Харесай

Българското общество прилича все повече на американското в разделението си в крайности

 

Безспорно българското общество е разграничено, а това се дължи на няколко фактора.

Първият е всеобщото разделяне на обществото в демокрациите.

В момента разделянето доста припомня на това в американското общество, разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  международният анализатор доцент Искрен Иванов.

" След 2015 година в Европа започнаха същите разделения, които се следиха и в Америка - на крайнолеви и крайнодесни. Сега поради обстоятелството, че ние сме на границата на Източна Европа, при нас тези битки и идеологически спорове дойдоха най-късно. И сега ние ги живеем и в политиката, живеем ги и по улиците. На второ място, повода, заради която българското общество е разграничено е в кливиджа русофили-русофоби. В момента той наподобява като ястреби и мечки, и евроатлантици и последователи на проруския консенсус, само че го има, с изискването, че това е едно доста условно разделяне. След 1989 година още веднъж имаше едно разделяне на демократи и комунисти, обаче в следствие се оказа, че някои от тези дисиденти не бяха чак толкоз демократи, колкото бяха част от остарелия режим.

И третият миг в разделянето на българското общество несъмнено е стопански. В момента междинната класа в България изчезва доста бързо, границата сред доста богати и небогати продължава да се повишава. И повода за това е в годините на прехода, когато България се стремеше да стане страна-членка на Европейския съюз и на НАТО. Ние взаимствахме не европейските модели на обществено развиване. Ние взаимствахме англосаксонският отворен модел, тогава по този начин са решили политиците, които имаха болшинство в Народното събрание, което разумно докара до това сега да изпитваме същите проблеми, каквито изпитват Съединените щати ", означи доцент Искрен Иванов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР